Skip to Content

Open Banking: meer conversie door betrouwbare inzichten

  • 06-07-2023
  • 3 min

Een van de mooiste kansen van open banking voor kredietverstrekkers is de mogelijkheid om het klantenbestand te vergroten. Door klanten die uitvallen in het traditionele screeningsproces een tweede kans te geven via hun banktransacties, kan je potentieel nog meer aanvragers verwelkomen als klant. In dit artikel gaan we dieper in op deze use case en onderzoeken we hoe open banking kredietverstrekkers in staat stelt om betrouwbare betalers te identificeren die anders over het hoofd zouden worden gezien.

Het screeningsproces en de uitdagingen

Voor kredietverstrekkers is het cruciaal om een grondige screening uit te voeren voordat ze een lening of krediet verstrekken. Deze screening is bedoeld om het risico op wanbetaling te minimaliseren. Traditioneel worden potentiële klanten beoordeeld op basis van hun kredietgeschiedenis, inkomen en andere financiële gegevens. Helaas kunnen mensen met een minder gunstige kredietgeschiedenis of beperkt inkomen vaak worden afgewezen, zelfs als ze wel de middelen hebben om hun verplichtingen na te komen.

Open banking biedt een tweede kans

Dankzij open banking kunnen kredietverstrekkers nu een dieper inzicht krijgen in het financiële gedrag van potentiële klanten. Met toestemming van de klant kunnen kredietverstrekkers toegang krijgen tot de bankgegevens van de klant, waaronder de transactiegeschiedenis, spaargelden en andere relevante informatie. Dit geeft kredietverstrekkers een beter beeld van de financiële situatie van de klant en stelt hen in staat om een nauwkeurigere beoordeling te maken van het kredietrisico.

De voordelen voor kredietverstrekkers

Voor kredietverstrekkers zijn er verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van open banking in deze context. Ten eerste kunnen ze betrouwbare betalers identificeren die anders over het hoofd zouden worden gezien. Een klant met een minder gunstige kredietgeschiedenis, maar met een bewezen trackrecord van verantwoordelijk financieel gedrag, kan dankzij open banking toch in aanmerking komen voor een lening of krediet. Dit opent nieuwe marktkansen en vergroot het klantenbestand.

Daarnaast kunnen kredietverstrekkers met behulp van open banking het beoordelingsproces stroomlijnen en versnellen. In plaats van handmatig documenten te verzamelen en informatie te verifiëren, kunnen ze rechtstreeks toegang krijgen tot de relevante gegevens van de klant. Dit bespaart tijd en moeite, waardoor het hele proces efficiënter wordt.

Bovendien draagt open banking bij aan een betere klantenservice. Door transparantie en samenwerking te bevorderen, kunnen kredietverstrekkers een nauwere relatie opbouwen met hun klanten. Ze kunnen gepersonaliseerde aanbiedingen doen, op maat gemaakte oplossingen bieden en een beter begrip krijgen van de financiële behoeften van hun klanten.

Conclusie

Open banking heeft de potentie om kredietverstrekkers een revolutie te laten doormaken in de manier waarop ze hun diensten aanbieden. Door het delen van bankgegevens kunnen ze betrouwbare betalers identificeren die anders zouden worden afgewezen, waardoor nieuwe markten worden geopend en het klantenbestand wordt vergroot. Daarnaast kunnen kredietverstrekkers het beoordelingsproces stroomlijnen en een betere klantenservice bieden. Het is duidelijk dat open banking niet alleen voordelen biedt voor kredietverstrekkers, maar ook voor potentiële klanten die een tweede kans verdienen.

Dus, kredietverstrekkers, open banking is de sleutel tot het ontgrendelen van nieuwe mogelijkheden en het vergroten van uw concurrentievoordeel in de dynamische wereld van financiële dienstverlening.

Lees verder

Blog image
  • 12-09-2023
  • 3 min
PSD2: een krachtige marketing tool voor bedrijven

In de wereld van digitalisering en data-driven marketing zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om inzicht te krijgen in het gedrag van hun klanten om gepersonaliseerde services aan te kunnen bieden. Met de komst van PSD2 en open banking opent zich een ongekende mogelijkheid voor bedrijven om transactiegegevens te verzamelen en te analyseren en in te zetten voor marketing doeleinden. In dit artikel kijken we hoe PSD2 kan dienen als een krachtige marketing tool door inzicht te bieden in het koopgedrag van klanten en het creëren van effectieve klantprofielen.

Lees meer
Open banking
  • 08-08-2023
  • 3 min
Banktransacties in een kredietscore, hoe werkt dat?

Het analyseren van potentiële klanten door kredietverstrekkers gaat vooral om het beoordelen van de kredietwaardigheid. EnableNow biedt samen met RiskQuest een krachtige set tools aan om op basis van banktransacties de financiële stabiliteit van een consument of onderneming in kaart te brengen. In dit artikel leggen we uit hoe banktransacties gebruikt kunnen worden om klanten beter te analyseren, met als doel de kredietverstrekking efficiënter te maken en tegelijkertijd de risico’s te beperken.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op