Skip to Content

FinTech maakt grote sprongen in Nederland

  • 15-12-2023
  • 3 min

De FinTech-sector is het afgelopen decennium explosief gegroeid. Er wordt in rap tempo geïnnoveerd in de financiële branche en die innovatie komt steeds vaker uit de koker van FinTech-startups. EY, een toonaangevende wereldwijde organisatie op het gebied van assurance, advisory, tax en transactions, publiceerde onlangs in opdracht van het Ministerie van Financiën een interessant rapport over de stand van zaken in de Nederlandse FinTech-industrie voor het jaar 2023. In dit artikel werpen we een blik op enkele hoogtepunten en inzichten uit dit rapport.

Innovatie en Groei

De Nederlandse FinTech-sector heeft innovatie in de financiële dienstverlening in een stroomversnelling gebracht. Dit wordt mede gestimuleerd door nieuwe wetgeving die FinTech-bedrijven de gelegenheid biedt om nieuwe financiële diensten op de markt te zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Payment Services Directive 2 (PSD2), de wet die onze open banking dienstverlening mogelijk maakt.

De afgelopen vier jaar is het aantal FinTech-bedrijven in Nederland met maar liefst 35% gegroeid wat aantoont dat de markt voor FinTech-diensten in Nederland springlevend is.

Goed klimaat voor FinTechs in Nederland

Nederland biedt, aldus het rapport van EY, een uitstekende thuisbasis voor FinTech-bedrijven. De combinatie van een sterke digitale infrastructuur, hoogwaardige technologische vaardigheden en een bevolking die de Engelse taal goed beheerst en digitaal vaardig is, maakt Nederland een ideale locatie voor FinTech-innovatie.

Type FinTech diensten

Het rapport van EY onthult een interessante verscheidenheid aan FinTech-diensten in Nederland. De sector is ontzettend divers en biedt een breed scala aan financiële oplossingen. De meest voorkomende categorieën zijn:

  • Financiële Software (21%)
  • Betalingsverkeer (16%)
  • Regtech & digitale identiteit (12%)
  • Crypto's (11%)

De laatste is de snelstgroeiende categorie, met een stijging van 7% sinds het vorige rapport in 2019. De overige categorieën zijn te vinden in het rapport.

Partnerschappen

Het is voor startende FinTechs uitdagend om een voet tussen de deur te krijgen bij de al gevestigde orde en grote corporaties. Opvallend in het rapport is dat FinTechs elkaar hierin opzoeken en versterken, door partnerschappen te sluiten en te investeren in het opzetten van een ecosysteem waarmee gezamenlijk de markt bestormd kan worden. Een herkenbaar beeld, ook wij hebben met RiskQuest een sterk partnerschap waarmee we onze gezamenlijke ambities kunnen versnellen.

Internationale ambities

Hoewel Nederland een uitstekend klimaat biedt voor FinTech-bedrijven, blijft de Nederlandse afzetmarkt in vergelijking met omringende landen relatief klein. Het rapport van EY laat zien dat Nederland een ideale springplank kan zijn voor internationale uitbreiding. Mooi, want ook wij willen op termijn de stap over de grens maken.

Onze conclusie

Het is absoluut de moeite waard om het volledige rapport te lezen. Het ziet er goed uit voor de FinTech sector. Het is motiverend om te lezen hoe de industrie in de lift zit en hoe ondernemers omgaan met de uitdagingen zoals regeldruk en een krappe arbeidsmarkt. Het rapport van EY geeft ook enkele aanbevelingen waarmee de overheid groei nog verder kan stimuleren. Daarmee kan Nederland nog stappen maken ten opzichte van landen als Frankrijk en Engeland. Maar uiteindelijk zijn het vooral de ambitieuze ondernemers die aan de bron staan van innovatie, die grenzen durven te verleggen en jarenlange patronen durven te doorbreken door zaken anders te doen. Wij voelen ons als mede FinTech in goed gezelschap. Op naar een prachtige toekomst voor FinTech en voor EnableNow!

Meer weten?

Wilt u meer weten over Open Banking en welke mogelijkheden dit kan bieden voor uw organisatie neem dan contact met ons op.

Lees verder

Blog image
  • 06-06-2024
  • 2 min
Xander Smit benoemd tot Chief Compliance Officer bij EnableNow

We zijn trots dat we kunnen melden dat Xander Smit benoemd is tot Chief Compliance Officer bij EnableNow. Hiermee treedt Xander toe tot het bestuur van EnableNow.

Lees meer
Blog image
  • 04-06-2024
  • 3 min
Compliance als een USP

In de relatief jonge PSD2-markt gelden over het algemeen dezelfde eisen qua regelgeving als voor de traditionele financiële bedrijven. Daarbij gaat het in hoofdzaak om 3 thema’s: zorgvuldig omgaan met de gevoelige informatie, het financiële systeem beschermen tegen kwaadwillende invloeden die toegang willen en tenslotte het voorkomen van zwartgeld en andere niet legale geldstromen.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op