Skip to Content

Mooi PSD2 nieuws: geldigheid consent van 90 naar 180 dagen

  • 08-05-2023
  • 2 min

Op 25 juli 2023 wordt er een belangrijke wijziging doorgevoerd in het kader van de PSD2-regelgeving. Vanaf die datum wordt de geldigheid van een ‘consent’, oftewel de toestemming van een gebruiker om zijn of haar betaalgegevens te delen, verlengd van 90 naar 180 dagen.

Wat is PSD2?

PSD2 is een Europese richtlijn die is ontworpen om de concurrentie en innovatie in de financiële sector te bevorderen door derde partijen toegang te geven tot de betaalgegevens van consumenten. Concreet maakt deze richtlijn het mogelijk om banktransacties te delen met derde partijen, zoals fintech-bedrijven. Dankzij deze richtlijn kunnen we banktransacties inzetten voor allerlei verschillende nieuwe nuttige toepassingen. Denk daarbij aan het op basis van banktransacties geven van inzicht in de financiële situatie van de rekeninghouder. Daarmee kan bijvoorbeeld een passend advies gegeven worden over het financieel verantwoord aanschaffen van zaken als een auto of een huis. Ook het automatisch treffen van een passende betalingsregeling voor de aflossing van openstaande schulden is dankzij deze technologie mogelijk.

Wat betekent deze wijziging in de praktijk?

Met de verlenging van de geldigheid van een consent van 90 naar 180 dagen worden de verschillende toepassingen nog gebruiksvriendelijker. In plaats van elke 90 dagen opnieuw toestemming te moeten geven om de banktransacties te delen, hoeft dit nu nog slechts elk half jaar. Onze klanten krijgen daarmee meer tijd om hun klanten te overtuigen van de voordelen van het delen van hun betaalgegevens, alvorens opnieuw om toestemming gevraagd moet worden. Bovendien kunnen ze door deze verlenging een meer gestroomlijnde gebruikerservaring bieden, omdat gebruikers minder vaak opnieuw toestemming hoeven te geven. Nog meer gemak. Uiteraard houdt de gebruiker de regie en kan een consent op ieder moment ingetrokken worden als de gebruiker besluit de gegevens niet meer te willen delen.

Wat doet EnableNow?

Wij zorgen voor de technische connectie met de bank. Met onze software regelen we eenvoudig dat uw klanten toestemming kunnen geven voor het delen van hun banktransacties. Wij halen vervolgens de banktransacties voor u op en stellen deze aan u ter beschikking. Dat kunnen de ruwe transactiegegevens zijn, maar we bieden ook mogelijkheden om de banktransacties te categoriseren en patronen in de transacties te herkennen. Door patroonherkenning kunnen we bijvoorbeeld herleiden wat het gemiddelde maandelijkse inkomen is of de gemiddelde maandelijkse omzet in geval van zakelijke relaties.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op.

Lees verder

Blog image
  • 12-09-2023
  • 3 min
PSD2: een krachtige marketing tool voor bedrijven

In de wereld van digitalisering en data-driven marketing zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om inzicht te krijgen in het gedrag van hun klanten om gepersonaliseerde services aan te kunnen bieden. Met de komst van PSD2 en open banking opent zich een ongekende mogelijkheid voor bedrijven om transactiegegevens te verzamelen en te analyseren en in te zetten voor marketing doeleinden. In dit artikel kijken we hoe PSD2 kan dienen als een krachtige marketing tool door inzicht te bieden in het koopgedrag van klanten en het creëren van effectieve klantprofielen.

Lees meer
Open banking
  • 08-08-2023
  • 3 min
Banktransacties in een kredietscore, hoe werkt dat?

Het analyseren van potentiële klanten door kredietverstrekkers gaat vooral om het beoordelen van de kredietwaardigheid. EnableNow biedt samen met RiskQuest een krachtige set tools aan om op basis van banktransacties de financiële stabiliteit van een consument of onderneming in kaart te brengen. In dit artikel leggen we uit hoe banktransacties gebruikt kunnen worden om klanten beter te analyseren, met als doel de kredietverstrekking efficiënter te maken en tegelijkertijd de risico’s te beperken.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op