Skip to Content

Mooi PSD2 nieuws: geldigheid consent van 90 naar 180 dagen

  • 08-05-2023
  • 2 min

Op 25 juli 2023 wordt er een belangrijke wijziging doorgevoerd in het kader van de PSD2-regelgeving. Vanaf die datum wordt de geldigheid van een ‘consent’, oftewel de toestemming van een gebruiker om zijn of haar betaalgegevens te delen, verlengd van 90 naar 180 dagen.

Wat is PSD2?

PSD2 is een Europese richtlijn die is ontworpen om de concurrentie en innovatie in de financiële sector te bevorderen door derde partijen toegang te geven tot de betaalgegevens van consumenten. Concreet maakt deze richtlijn het mogelijk om banktransacties te delen met derde partijen, zoals fintech-bedrijven. Dankzij deze richtlijn kunnen we banktransacties inzetten voor allerlei verschillende nieuwe nuttige toepassingen. Denk daarbij aan het op basis van banktransacties geven van inzicht in de financiële situatie van de rekeninghouder. Daarmee kan bijvoorbeeld een passend advies gegeven worden over het financieel verantwoord aanschaffen van zaken als een auto of een huis. Ook het automatisch treffen van een passende betalingsregeling voor de aflossing van openstaande schulden is dankzij deze technologie mogelijk.

Wat betekent deze wijziging in de praktijk?

Met de verlenging van de geldigheid van een consent van 90 naar 180 dagen worden de verschillende toepassingen nog gebruiksvriendelijker. In plaats van elke 90 dagen opnieuw toestemming te moeten geven om de banktransacties te delen, hoeft dit nu nog slechts elk half jaar. Onze klanten krijgen daarmee meer tijd om hun klanten te overtuigen van de voordelen van het delen van hun betaalgegevens, alvorens opnieuw om toestemming gevraagd moet worden. Bovendien kunnen ze door deze verlenging een meer gestroomlijnde gebruikerservaring bieden, omdat gebruikers minder vaak opnieuw toestemming hoeven te geven. Nog meer gemak. Uiteraard houdt de gebruiker de regie en kan een consent op ieder moment ingetrokken worden als de gebruiker besluit de gegevens niet meer te willen delen.

Wat doet EnableNow?

Wij zorgen voor de technische connectie met de bank. Met onze software regelen we eenvoudig dat uw klanten toestemming kunnen geven voor het delen van hun banktransacties. Wij halen vervolgens de banktransacties voor u op en stellen deze aan u ter beschikking. Dat kunnen de ruwe transactiegegevens zijn, maar we bieden ook mogelijkheden om de banktransacties te categoriseren en patronen in de transacties te herkennen. Door patroonherkenning kunnen we bijvoorbeeld herleiden wat het gemiddelde maandelijkse inkomen is of de gemiddelde maandelijkse omzet in geval van zakelijke relaties.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op.

Lees verder

Blog image
  • 17-04-2024
  • 3 min
EnableNow en TidalControl: De sleutel tot compliance

EnableNow en TidalControl: De sleutel tot compliance

In de wereld van Open Banking is het cruciaal om de juiste tools te gebruiken om security en compliance processen te professionaliseren. EnableNow, jouw kennispartner in Open Banking, gaat TidalControl inzetten om hun security- en compliance-processen naar een hoger niveau te tillen.

Lees meer
Afbeelding FinTech maakt grote sprongen
  • 15-12-2023
  • 3 min
FinTech maakt grote sprongen in Nederland

De FinTech-sector is het afgelopen decennium explosief gegroeid. Er wordt in rap tempo geïnnoveerd in de financiële branche en die innovatie komt steeds vaker uit de koker van FinTech-startups. EY, een toonaangevende wereldwijde organisatie op het gebied van assurance, advisory, tax en transactions, publiceerde onlangs in opdracht van het Ministerie van Financiën een interessant rapport over de stand van zaken in de Nederlandse FinTech-industrie voor het jaar 2023. In dit artikel werpen we een blik op enkele hoogtepunten en inzichten uit dit rapport.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op