Skip to Content

Wat is Open Banking?

 • 30-05-2023
 • 3 min

Dankzij open banking is het mogelijk om eenvoudig financiële gegevens, zoals je transactiehistorie, digitaal te delen met anderen. Financiële gegevens delen kan natuurlijk al veel langer, maar de manier waarop was vaak omslachtig. Denk aan handmatige exports of nog verder terug in de tijd het opvragen van bergen aan papieren rekeningafschriften. Met open banking kan je nu met een paar drukken op de knop rechtstreeks vanaf je laptop, tablet of mobiele telefoon je gegevens delen.

Hoe werkt open banking?

Open banking is mogelijk dankzij het gebruik van API's om gegevens veilig te delen tussen financiële instellingen en externe partijen. Een API is een soort digitale brug die het mogelijk maakt om verschillende systemen met elkaar te laten praten. Banken stellen API’s beschikbaar, waarmee externe ontwikkelaars toegang kunnen krijgen tot gegevens zoals transactiegeschiedenis, rekeningsaldi en klantinformatie.

Kan dat zomaar?

Nee, dat kan zeker niet zomaar. Het gaat om financiële gegevens en daar mag je niet zomaar bij. Om te mogen communiceren met de bank heb je een vergunning nodig en dien je te voldoen aan een breed scala aan beveiligingsmaatregelen. Daadwerkelijke toegang tot de rekening krijg je alleen als de rekeninghouder zelf expliciet toestemming geeft. Die toegang is niet oneindig, de rekeninghouder houdt zelf altijd controle op wie inzage heeft en voor hoe lang.

Wat kan je met open banking?

Voordat open banking werd geïntroduceerd, lag de data en daarmee de mogelijkheden om mooie toepassingen te bouwen voor deze data alleen bij de banken zelf. Dankzij open banking kunnen derde partijen nu ook bij deze data en daar slimme toepassingen voor verzinnen. Denk aan:

 • Geavanceerde budgettering tools
 • Leningen op maat verstrekken
 • Betalingsregelingen op maat
 • Besparingsadvies
 • Acceptatie screening voor een krediet o.b.v. transactiegegevens
 • Acceptatie screening voor een huurwoning o.b.v. transactiegegevens
 • Automatisch een private leasebudget berekenen
 • En nog veel meer.

Een andere mooie toepassing is dat open banking het mogelijk maakt om meerdere bankrekeningen van verschillende banken op één platform te beheren. Meer eenvoud, snelheid en gemak.

Conclusie

Data wordt pas écht krachtig als het beschikbaar is en toegepast kan worden. Open banking gaat de manier waarop we bankieren en hoe we onze financiële data gebruiken revolutionair veranderen. Het gaat ons meer inzicht geven in verschillende aspecten van ons leven, zoals bijvoorbeeld onze financiële huishouding en het gaat helpen om aanbieders en kopers nog dichter bij elkaar te brengen. Wat zou open banking voor uw organisatie kunnen betekenen?

Wat doet EnableNow?

We willen voorop lopen in de toepassing van Open Banking. Dankzij een mooie samenwerking met EY beschikt EnableNow over een PSD2 vergunning van de Nederlandse Bank. We bieden de techniek die Open Banking mogelijk maakt en helpen onze klanten om op basis van transactiedata slimme inzichten te vergaren. Samen met hen bedenken we simpele oplossingen voor complexe vraagstukken rondom bijvoorbeeld een krediet, pensioen en hypotheek. Wij bieden meer dan een SaaS oplossing die data kan verzamelen. We kunnen de data labelen, structureren en categoriseren zodat het realiseren van relevante dashboards & insights vervolgens een koud kunstje zijn.

Meer weten of nieuwsgierig naar de toepassing van? Neem dan contact met ons!

Lees verder

Blog image
 • 06-06-2024
 • 2 min
Xander Smit benoemd tot Chief Compliance Officer bij EnableNow

We zijn trots dat we kunnen melden dat Xander Smit benoemd is tot Chief Compliance Officer bij EnableNow. Hiermee treedt Xander toe tot het bestuur van EnableNow.

Lees meer
Blog image
 • 04-06-2024
 • 3 min
Compliance als een USP

In de relatief jonge PSD2-markt gelden over het algemeen dezelfde eisen qua regelgeving als voor de traditionele financiële bedrijven. Daarbij gaat het in hoofdzaak om 3 thema’s: zorgvuldig omgaan met de gevoelige informatie, het financiële systeem beschermen tegen kwaadwillende invloeden die toegang willen en tenslotte het voorkomen van zwartgeld en andere niet legale geldstromen.

Lees meer
Contact

Ontdek de mogelijkheden van Open Banking voor jouw organisatie!

Heb je vragen over open banking, PSD2 of interesse in onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

073 - 2340069Neem contact op